Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката
🎁 VOUCHER 10% on EVERYTHING in stock >

Инструкции за поддръжка и грижа на раници

Грижа за раници/ Поддръжка на байк раница

И раниците се нуждаят от грижа и поддръжка
Почистване:
Петна и мръсотия се премахват най–добре с леко намокрана гъба и лек, не агресивен сапун. При много силно замърсяване раницата може да бъде почистина под душа или във ваната. Раниците да не се дават на химическо почистване както и да НЕ се перат в пералня! Сушете раниците винаги на проветриво място.

Мъчно отварящи и затварящи се ципове:
Напръскайте ципове, който трудно се отварят или затварят със силиконов спрей.

Дупки:
Дупките се получават най–често на дъното на раниците от протривания. С репаратурна лепяща лента може да се справите най–бързо с този проблем. С такава лента лесно може да се запушат малки до средно големи процепи и дупки. По–големите дупки е необходим да бъдат зашити.

Повредени катарами и връзки:
При някои модели раници повредените катарами могат лесно да бъдат сменени с резервни такива. Просто новата се нанизва на мястото на старата.

По–дълъг живот на раницата благодарение на подходящата грижа и поддръжка

Мога ли да пера раницата си в пералнята?


„Не, понеже центрифугата и пералните препарати повреждат материала (PU-покритието) и в последствие качествотто на раницата се влошава. Също така остават по материала често и остатъци от перилния препарат. При много чувствителна кожа е възможно дразнене в областта на ремъците за рамо. Химическа реакция от комбинацията пот, перилен препарат и ултравиолетови лъчи допринася до бързото износване на материалите. Най–правилно е да поставите раницата в пасваща за нея вана/ваничка с вода, в която да е сложен ph-неутрален сапун или душгел. Отстранете след това замърсяванията евентуално с една четка. Остатъчни солени петна се отстраняват с натиск на ръката като се изплакват с много вода и сапун. Обезателно оставете да изсъхне!”

1. Раницата трябва да се празни след всекя велообеколка. Петната трябва да се отстраняват на ръка със сапун и четка.
2. Раницата да не се пере в никакъв случайв пералня и да не се суши в сушилня.
3. Да не се глади с ютия.
4. Циповете да се предпазват от замърсяване.
5. Да се складира на сухо и проветриво място със затворени ремъци.

Трябва ли материала на раницата да се импрегнира периодично?

Първите години материала на раницата е доста издържлив. При продължително излагане на вятър, дъжд и слънце шевовете и циповете започват да се късат и развалят. При планински изкачвания, катерене и ски спортове се използват съответно водонопромукаеми раници, чието предимство е, че всички фиксиращи ремъци за носене например на щеки, обувки и др. са изнесени на вън и могат да се ползват по всяко време. При много от моделите се използват и дъждобранни покривала. При по–стари модели раници е възможно да се появи нужда от допълнително импрегниране, което обаче за съжаление не удължава значително много живота на раницата.

 
AJAX Loader Icon