Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката

Седла

Правилният избор на Велосипедно седло, Седалка за Велосипед

Както при много други вело аксесоари имаш и при вело компонента Велосипедно седло/ Седалка за велосипед един невероятно голям избор. Правилният избор на велосипедна седалка зависи безспорно от няколко фактора, а именно:

  • от личните предпочитания на колоездача,
  • от спортните му амбиции (от това какъв тип колело ще кара и за какъв терен ще е предназначено то),
  • и разбира се не на последно място и от цената.
Пазарът предлага най-различни модели и марки вело седалки. Те се различават придимно по предназначение, форма, дизайн, материал, с подплънка или без подплънка... Изборът на Седалка за Велосипед трябва да се направи като се има напредвид преди всичко колко удобна/комфортна ще е тази. Тук един пример: Една седалка за трекинг велосипед може да се окаже доста грубичка, с дебела подложка и с широка седалищна площ върху която теглото на колоездача се разпределя определено на погрешните места. С такава може да се решите да изминавате на ден къси разстояния. Колоездач на шосеен велосипед обаче би избрал разбира се по-леко, карбоново седло с титанови опори, което се отличава с малко материал и никаква вградена подплънка. Колкото по-дълги и спортни са твоите вело преходи, толкова по-оскъдна трябва да е подплънковата подложка на седлото ти. В началото такова твърдение е объркващо, но е факт, че на дълги разстояния едно добре оплътнено и широко велосипедно седло ще ти ожулва повече вътрешната страна на бедрата, което ще ти причини несъмнено болезнени спомени отколкото лекото и спартанското вело седло. Ако интересът ти са привлекли вело седалките с подложка от гел, то тогава трябва да знаеш, че е по-добре да избереш марков модел велосипедно седло с гарантирано качество, тъй като само качественият гел не се чупи след време и не се износва. Тук е мястото да споменем, че и за дамите не е наложително да си избират специално дамско велосипедно седло. Много често колоездачките се спират на универсални седла за велосипеди, които пасват безпроблемно и на двата пола. И тук въпросът е на вкус и най-вече с кой модел седло човек се чувства комфортно.
Комфорт при колоезденето допринасят определено моделите велосипедни седла с Изрязян канал в средата които гарантират по-добра циркулация на кръвта в зоната на половите органи. Така оформените велосипедни седалки позволяват да се избегне чувството на изтръпване в тази зона на тялото.

Седло за шосейни велосипеди и велосипедно седло за планински велосипеди

Купи Велосипедна седалка в онлайн веломагазина на Хайбайк

Ако и да четеш в описанието на артикула, че ти се предлага седло за шосеен велосипед или такова за планински велосипеди трябва да знаеш, че истинска разлика помежду им НЕ съществува. От значение всъщност е само това, дали седлото пасва на твоята лична анатомия или не. Ако си намерил пасващата ширина и форма на седлото, то тогава следващата стъпка е да си осигуриш правилния му монтаж и височина. Защото дали седиш добре и комфортно на вело седалката зависи от правилното и регулиране. По принцип седлото трябва да е регулирано така, че да е разположено успоредно на земната повърхност. След което сядаш и пробваш дали ти пасва. Ако е необходимо килни седлото под необходимия ъгъл и посока за да си осигуриш оптималното положение при което ще караш комфортно. Реглажа и клемите на седлото обаче зависят от типа велосипед (MTB или шосеен), а не от типа велосипедно седло.

Определи си ширината на седалката и оптималната пасваща форма

За съжаление не съществува метод по който в къщи да си измериш и определиш най-добре пасващата вело седалка. Нашия опит показва обаче, че по голямата част от спортните колоездачи се оказват доволни от вело седалки със средна ширина. Който е доста гъвкав и ротацията на таза му е безпогрешна, трябва да си избере седло с отвор по средата на седалната повърхност.
От къде да разбереш колко е добра ротацията на тазобедрената ти става? Много просто: стъпи изправен на пода и се наведи напред опитвайки се да докоснеш пода с връхчетата на пръстите си. Ако връхчетата на пръстите ти опрат леко и безпроблемно пода, означава, че ротацията на тазобедрената ти става е голяма. Това като пример е доста опростено, но интересното е че в практиката много често отговаря на иститната. Една добра алтернатива за любителите на планинското колоездене са седла, които отпред и отзад са по-високи от колкото в средата си. Най-добрият пример за такъв модел е WTB Volt.
Много спортни колоездачи, които се занимават с този спорт от доста време, избират Вело седла с карбонова обвивка. Карбоновата обвивка има предимството, че не променя формата си, не се деформира с времето. Найлоновите велосипедни седла след известно време се "изтърбушват", което променя комфорта на седенето. Карбоновите вело седла си запазват формата и ако са добре конструирани наподобяват листовидно перо. Тъй като геловата подплънка е вградена в седалищната част на повечето вело-панталони, това спартанско решение за велосипедна седалка е оптималното за дълги вело преходи.
Който предпочита Bikepacking или дълги вело-походи, при които дълго се седи на седлото се нуждае от особенно удобен модел вело седалка. От личен опит знаем, че за дълги вело-излети най-подходящи са моделите велосипедни седла на фирмата Brooks. Особенно най-новият им модел Cambium, който е изработен от каучук. Рамката на седлото е разположена доста напред, така че този модел наподобява карбонова седалка за шосеен велосипед, която доста успешно убира вибрациите. Тук може да преувеличим и да сравним ефекта от това седло с ефекта на "хамака". Серията Carved е предназначена за колоездачи, които се радват на много добра тазобедрена ротация.

Който се съмнява,че сам ще успее да си избере подходящото велосипдно седло е добре дошъл в нашия магазин в Кронберг, където ще му помогнем с помоща на модерни методи да си избере пасващата Велосипедна седалка. Тук ня място предлагаме Selle Italia ID-Match, метода за измерване на Specialized BG Fit и измерването на WTB. Инвестирай в правилния избор на Велосипедното си седло, защото то ти е образно казано звеното, което те свързва с велосипеда.

 
AJAX Loader Icon