Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката
🎁 VOUCHER 10% on EVERYTHING in stock >

Педали

Click and platform pedals for MTB and road bikes.


Избери една категория от менюто Велосипедни педали:

Избор на велосипедни педали!

Не е необходимо да посочваме, че велосипедните педали, педали за велосипед, са едни от най–важните велокомпоненти, без които карането на байка става дискомфортно до невъзможно. По–интересен тук е въпросът за избора на вида велосипедни педали, който определено зависи от вида колоездене – каране на шосе/писта, планинско колоездене, туристическо и градско каране и др. Грубо велосипедните педали могат да се разделят на три групи, а именно:

  • Педали за туристически и градски велосипеди
  • Педали за MTB–велосипеди
  • Педали за шосейни велосипеди

Педали за туристически и градски велосипеди: Touring вело педали

Класическите, тоест обикновените, платформените педали биват монтирани предимно на Велосипеди от категорията на градските и туристическите. Този тип педали са известни и под названието “мечешки лапи“. Те са подходящи за каране с нормални, спортни или туристически обувки.
Друга възможност за каране на тези категории велосипеди предлага т.н. комбиниран педал, които от едната страна има ключалка за закрепване към подметката на обувката, а от другата страна няма. Комбинираните педали съчетават платформен педал и педал с автомат като дават възможност, в зависимост от настилката и терена, да избираш между каране с твърд контакт на крака с педала или каране с нормален класически педал с равна и широка площ. За начинаещи този вид комбиниран велосипеден педал понякога е доста добра алтернатива, особено когато липсва опита с карането на контактни, клик–педали (педали с автомат).
Разбира се използването на комбинирани вело–педали, изобщо на контактни педали, предвижда и използването на пасващи специални вело обувки, които са снабдени с т.н. “Cleat“, автомат, чрез който се осъществява заключването на обувката към педала. Но за това – малко по–късно.

MTB–Педалите се предлагат предимно в два верианта: като контактни “Клик–педали“, тоест Педали с автомат и като платформени педали

Вариант 1: Контактен MTB Клик–педал (педали с автомат):
Каква е същността на тази педална система? Закопчаването се осъществява чрез две опори, които държат чрез пружинно натягане парчето, закопчалката, тоест т.н. „Cleat“. При успешно закопчаване се чува ясно “щракване“. Педалите с автомат могат да се отключат с движение на ходилото встрани. MTB клик–педали, педали с автомат, тук на марката Shimano Използването на педали с автомат трябва да се тренира и издърпването на ходилото от заключването да се превърне в рефлекс. В началото е възможно да си докарваш доста синини. Тъй като спирането на байка и същевременното “отключване“ на автомата на вело обувките трябва да се осъвършенства докато се превърне в привичка. Повече опит и тренировки ще ти осигурят необходимата сигурност на каране с автомат педали, както впрочем е и с карането на кола, за да спреш трябва да натиснеш първо съединителя! За велосипеда това означава: Преди да спреш отключи автомата на педала!

Системата Педали с автомат или клик–педали бива разработена специално за стила “планинскo колоездене – MTB“ и се нарича още SPD System (съкращение на Shimano Pedaling Dynamics ).
Комбинациите от педали и парчета са доста различни и вариират доста, затова е необходимо да вземеш под внимание при покупката си на педали, парчета и вело обувки кой им е производителя и факта дали са съвместими едни с други. При покупката на педали е за препоръчване да си купиш и пасващите парчета от същия производител и марка. Все пак общо за всички модели велообувки годни за каране на педали с автомат е, че всяко педално парче може да бъде монтирано на вело обувка за планинско колоездене. Ако искаш да смениш системата педали, трябва да знаеш, че не си ограничен при избора на вело обувки!

Вариант 2: Платформени педали
В стила “планинско колоездене“ се използват също и втория вариант педали, а именно: платформения педал (MTB Flat Pedals), така наречената екстремна версия на “мечешките лапи“. Използват се предимно при бързите спускания като напр.: Freeride, Downhill, BMX,... но също биват предпочитани и от т.н. “Trailrider“.
На този вид платформени педали стъпалната площ е значително по–широка, като сцеплението е осигурено от допълнителни метални пинове, шипове. За предпочитане е при каране с подобни платформени педали да се използват и подходящи вело обувки, но не е необходимост. Предимстовото на подобни специални обувки е, че техните подметки са пригодени към металните шипове и осигуряват по–добро сцепление в сравнение с обикновените спортни обувки. Твоят избор на MTB-педали:

Педалите за шосейни велосипеди

Педали за шосейни велосипеди на марката Look

Изборът на педали за шосейни велосипеди не е особенно голям, тъй като освен педала с автомат друг вариант по принцип няма, но шосейният педал с автомат се различава съществено от този напр. за планински байк. При шосейните педали с автомат пасващите вело обувки (т.н. шпайкове) са по–специални. Техните подметки са твърди и на тях има монтирани парчета за заключване на педалите. Монтирането на тези парчета се извършва с три винта върху гладката повърхност на подметката. Този вид шосейни педали разполагат с възможност за заключване само от едната страна. Шпайковете като обувки не са подходящи за ходене, а само за колоездене. Избор на шосейни педали с автомат (за шпайкове):

За всички видове педали за велосипед важи, че цената им варира от изгодните 15 евро до скъпите 150 евро, които си заслужават при определени педали от висок клас. На много от амбициозните планински или шосейни колоездачи им са важни критерийте като напр. педалите да са стабилни но и леки. Колкото по–леки са велосипедните педали, същевременно толкова по–висока е и цената им, тъй като обикновено в тези случай става въпрос за изработка от леки и скъпи сплави. Обикновено при платформените педали използването на различни цветове е възможност за индивидуализиране на байка спрямо предпочитанията. Цветните педали определено предават личен характер и свеж акцент на велосипеда. Сега разгледай нашите изгодни онлайн предложения за велосипедни педали и намери пасващия за теб и твоя байк вид педали!

 
AJAX Loader Icon