Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката
🎁 VOUCHER 10% on EVERYTHING in stock >

Гуми /външни

Buy bike tires for every purpose at HIBIKE


Избери категария от менюто Велосипедни гуми: Външни гуми:

Велосипедни гуми/ външни гуми: Избор на подходящата гума и размер

Към външните гуми вело–феновете имат различни предпочитания и изисквания за качество. Към едни от най–известните производители на Велосипедни гуми се броят безспорно немските фирми Continental и Schwalbe, които предлагат невероятна широка гама от продукти, която позволява точния избор на гуми за почти всеки стил на каране: Груби, със стабилни грайфери или външни гуми с екстра широка външна повърхност, или такива особенно маневрени при завои, както и за тези на които им е важно теглото: особенно леки. Всеки един колоездач има своите съвсем лични изисквания и сам си определя лимита за инвистицията, която му представлява покупката на велосипедните гуми. Едно планинско колело трябва да бъде оборудвано с по–широки гуми в сравнение с един шосеен велосипед. Гумите за фетбайк пък са особенно масивни, което означава, че по тях има респективно повече материал и тези са по–тежки отколкото гумите за един градски велосипед. Ето защо велосипедните гуми се различават по много на брой характеристики.
За да се монтират правилно гумите на съответното колело също е необходим нужния опит. Свалянето и монтирането на външните гуми е “упражнение“ което със сигурност е затруднявало и затруднява не един и два колоездача. Но и това се учи, с малко упоритост! Карането по капли не е особенно приятно, ето защо трябва да си в състояние да си смениш гумата, когато си на път или ти си наложи.

Голям избор на велосипедни гуми с изгодна онлайн покупка

Особености на велосипедните външни гуми

  • Каркас = Това е така да се каже “скелетът“ на външата гума, състоящ се от устойчив материал, вурху който е вулканизирана гумата. Броят на слоевете материал и дебелината на конците (измервани в Threads per Inch, TPI) определят качеството на каркаса. Колкото повече слоя материал са вложени при изработката на каркаса, толкова по–устойчива е гумата при влизането на чужди тела във вътрешността и, тоест толкова по–голяма е протекцията против неприятни остри предмети, което от друга страна обаче я прави по–тежка и „тромава„. Колкото по–фин и високотехнологичен е материалът, от който е изработен каркаса, толкова по–лека и по–устойчива е гумата на спукване и толкова по–голямо е съпротивлението и при ротация, но пък и цената и респективно е по–висока.
  • Профилът = В допълнение към различните каучукови смеси употребявани при производтството на велосипедни гуми, профилът на гумата е този, който допринася до голяма степен за повече или по-малко сцепление към различните видове пъвърхности. В зависимост от профила някои гуми са по-подходящи за каране върху „твърди„ повърхности – други съответно за по–меко покритие, като горската почва. За сухи и влажни условия се предлагат различни профили.
  • Състав на каучака, материала = Износването на материала, сцеплението и теглото на гумата – всички тези критерии зависят от състава на каучековата смес, използвана за изработката на гумата! Ако материалът е мек, гъвкав, то тогава имамш по–висок коефецент на сцепление, но за сметка на това пък съпротивлението при търкалянето на гумата също е по-голямо, което ще рече, че гумите ти се търкалят по-лошо. Иначе, при по–твърдите гумени смеси имаш по–добро “търкаляне“ на гумите и гарантирано по–бавно износване на материала, но пък тези са известни с по–мижавото си сцепление, което бързо ги докарва до границите на техните възможности.
  • Compound = това е англ. определение за състава от който е произведен материала на гумата. Много производители комбинират различни гумени смеси с цел постигане на по–висок коефицент на сцепление на кантовете например, за постигане на по–добро „търкаляне“ и минимално износване на повърхността на гумата. От тези спецификации се образуват определения като Dual Compound или Triple Compound.
  • Сгъваеми гуми = При този вид велосипедни гуми във вътрешността на гумата е монтирано гъвкаво кевларно въже, вместо стоманена тел. Това прави гумата по-скъпа, по-лека и сгъваема, така че такива гуми лесно може да се вземат като резерва в раницата. Сгъваемите гуми често се предлагат само с висококачествени каркаси и каучукови смеси, като по този начин предлагат оптимално и контролируемо управление на велосипеда, но самата сгъваемост на гумите не влияе по никакъв начин върху “поведението“ на велосипеда.
  • Гуми с твърд борд = Тук се имат напредвид външни гуми с вградена стоманена тел, които са точно обратното на сгъваемите външни гуми. Външните гуми с твърд борд се използват особенно при някои шосейни модели колела, за които се използват обикновено така наречените Clincher-Гуми за шини с интегрирани куки. За разлика от сгъваемите гуми, “клинчерите“ не се лепят към шините.
  • Тубуларни гуми = Това са външни велосипедни гуми със затворен каркас и прикрепена към тях вътрешна гума, обозначени като тубуларни. Повечето тубуларни гуми се лепят към специални шини, капли, с помоща на специална двойно залепваща лента или специално лепило.
  • Безкамерни гуми „Tubeless„ & UST Systeme = Тези два вида външни велосипедни гуми се монтират, използват, без вътрешна гума. Tubeless-Ready-Reifen се уплатняват със специална уплътнителна течност. Гуми от класа на UST System–ите могат да се монтират дори и без този вид “специално уплатнение“, за това обаче са значително по–тежки. По темата за велосипедните гуми от типа UST имаме ето тук предоставена допълнителна информация.

Налягането на велосипедните гуми

Непременно трябва да се съобразиш с максималното налягане предложено за твоя тип гуми, което е отбелязано винаги върху страничния им кант: Колкото по–обемни са гумите и колкото по–лек е колоездача, толкова по–малко трябва да е налягането в гумите. По–малкото налягане носи до по–голям комфорт и при карана на по–груба повърхност до по–малко съпротивление на гумите, по–голямото налягане намалява риска от повреда и намалява съпротивлението при търкаляне върху гладки повърхности.

Велосипедни гуми за зимата? Зимни велосипедни гуми? Разбира се, никакъв проблем!

Разбира се, че предлагаме и зимни велосипедни гуми, за всички вело–ентусиасти, които предпочитат тръпката на вело–походите по заснежен терен този вид външни гуми са определено най–доброто решение за зимното оборудване на любимия байк. При покупката на велосипедни гуми годни за каране при зимни условия трябва да избереш такива, които по принцип са категоризирани като MTB Гуми с достатъчно голям профил и грайфери, ако разбира се не може да си позволиш пасващия за зимата фетбайк, чийто гуми и без това са достатъчно широки и са прекрасно пригодени за вело–спускания и походи в снега.
За „ледения“ сезон или за карането върху лед е по–добре наистина да си помислиш, дали не е по–смислено да си оборудваш байка с пасващи гуми–шпайкове! Оборудван с висококачествени MTB гуми–шпайкове не ще имаш нинкакви проблеми и върху „ледени и хлъзгави„ терени – напротив, изживяването ще си заслужава! Със специално вградените “игли“ във външните зимни гуми ще може да се „катериш„ и слизаш дори по особенно стръмни терени без да се страхуваш от инциденти. С такива гуми можеш надежно да спираш върху отъпкан сняг или лед. Но с такива гуми трябва да внимаваш като слизаш от колелото си, тъй като сцеплението им е невероятно и може и да те „отнесат“ ако не си им свикнал.

Дали ще ти трябват велосипедни гуми от 26 цола, 28 цола или 29–ка е без значение. В нашия онлайн байк магазин ще намериш категория по отделно за всеки един цолаж гуми, такива за MTB, за шосейни велосипеди, за градски, детски и др. Разбира се, че ще намериш в нашия онлайн магазин и голям избор на необходимите резервни части като Бандажни ленти за шини и Tubless-резервни части. В нашия онлайн вело магазин за Велосипедни гуми те очаква голям избор и изгодни предложения - Всичко от Велоспециалиста HIBIKE.

 
AJAX Loader Icon