Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката

Навигации/ GPS-устройства

Навигация, Навигатори: GPS-базирани компютри за велосипедисти, Вело навигации

Възможностите които предлагат днешните GPS-базирани компютри за велосипедисти, са много и различни. Какво прави едно GPS устройство по-особенно? Без значение какво е времето, каква ти е интернет връзката и на какво забутано местенце например се намираш някъде в Алпите, благодарение на GPS-техниката твоята навигация винаги има връзка с невероятно много на брой сателитни спътниции, които локализират местоположението ти.

Избор на пасваща навигация или велокомпютър

За да вземеш решение за покупка на Вело навигация първо трябва да си наясно, кои функции точно ще са ти необходими за бъдещите ти велопоходи. Почти всички тези устройства са снабдени с високочувствителни GPS-приемници, водонепромокаемо покритие, големи дисплеи, някои от които се предлагат със сензорни такива, с голяма памет, за да побират няколко карти, с барометрични алтиметри и какви ли не други допълнителни екстри. Те са способни да следят времето на твоята велообиколка, разстоянието което си изминал, скоростта, с която си карал, конкретната ти локация и дори изгорените калории. Те са идеални спътници при тренировки, ежедневни или турнирни вело походи. Ние ти предлагаме богата гама на Велокомпютри и аксесоари за тях на почти всички водещи марки в бранша, като напр.:

 • Garmin(Гармин)
 • Syntace
 • ROTOR
 • и др.
Има по-прости (по-евтини) устройства, които чрез така наречените „Breadcrumbs“ (Трохи = най-важни точки по трасето) те навигират по едно предварително зададено трасе. Тези естествено се отличават от устройствата, които работят с топографски картови материал и активен руутинг (какъвто ти е познат от автомобилните навигации).

Предварително можеш да плануваш желаното трасе и да го програмираш на компютъра си в къщи, след което да се отправиш с велонавигацията си към плануваното велоприключение. Освен възможността сам да си избереш маршрута, може да използваш многобройните готови предложения за вело–маршрути: така наречените “Tracks“. Такива маршрути могат да бъдат програмирани в навигацията ти – въртенето на педалите след това е от теб. В интернет има различни портали за велосипедисти, които си споделят изживяванията от различните байк–обиколки.
Пример за подобна връзка с мрежа от колоездачи и байк–ентусиасти дава услугата Garmin Connect. Тук може да си качиш на сайта вече приключилата тренировка, за да я анализираш или пък просто да я споделиш с други велоинтусиасти. Това ти дава възможност да видиш изминатата отсечка и анализирайки да плануваш бъдещите ти походи по–добре, тъй като базата от данни, които са ти на разположение е доста голяма, обхващаща както надморската височина, така и дължината на отсечката и др. За плануването на нови пътуваниия и вело маршрути може да ползваш и Course Creator, новата програма на Garmin Connect.

Ако устройството, навигацията или велокомпютъра има фунцията за ANT+ връзка, и ако ти е възможна връзка към колана ти свързан с пулсомера и сензорите за броенето на оборотите и сърдечната честота – то тогава значи имаш на разположение висококласен тренировъчен компютър.

Най–предпочитаните функции за Велонавигация или Велокомпютър

В зависимост от цената и класа на устройството различаваме няколко отделни функции, които предлагат различните GPS-базирани компютри за велосипедисти. Дали твоята Велонавигация ше бъде снабдена с

 • алтиметър, измерващ надморската височина,
 • компас,
 • оборотомер,
 • километраж,
 • спидомер,
 • сензор за отчитане на сърдечната честота,
 • локация на актуалното местоположение,
 • Breadcrumb–функция
 • или други – е въпрос на вкус и разбира се на лични претенции.

 
AJAX Loader Icon