Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката

Спици

Велосипедни спици в различни варианти

По принцип спиците за велосипедни капли не са нищо по–различно от една специално заформена стоманена или алуминиева тел. Производителите на велосипедни спици обаче работят разбира се с висококачествени материали и суровини, за да удължат живота на спиците максимално, тъй като спицата е една от най–натоварените или бързо амортизиращи се части, компоненти по велосипеда.
Перфектната симбиоза между спиците и каплата гарантира отличното поведение на велосипеда на съотвения терен и е освен това гаранция за необходимата стабилност на велосипеда. Спиците са единствената връзка между стабилната главина и велосипедната шина. Но всички тези качества и предимства могат да бъдат гарантирани единствено от правилното монтиране и опъване на спиците. Повечето спици се изработват от стомана, защото този материал предлага една добра комбинация от стабилност и еластичност. Еластичността на материала дава необходимата стабилност на спиците, прави респективно каплите комфортни и предпазва спиците от счупвания.

Различни видове велосипедни спици и методи за минимиране теглото им

За да бъде намалено теглото на велосипедните спици се използват различни методи.
Повечето спици от средния клас днес са конифицирани веднъж или няколко пъти.
Това означава, че местата които са най–натоварвани са с по–голям диаметър от местата по спиците, върху които натоварването е по–малко.
По–точно:
Конифицираните спици са по–дебели към главата на спицата и в края си, към винта, а по средата са в сравнение по–тънки.
Този вид конифициране, напасване на спицата, се постига със специално уплътняване на материала, което води до това че спиците, стават по–нечупливи, по–устойчиви в сравнение с цилиндричните спици.
По–простите и евтините модели велосипедни спици са именно цилиндричните спици които имат по цялата си дължина един и същи диаметър.
Третият вариант велосипедни спици това са т.н. спици–нож. Тези са заоблени и в двата си края, както на главата така и към винта си. В средата си обаче са плоски. Със спици–нож си гарантираш:

  • по–висока устойчивост и стабилност на каплата,
  • по–малко тегло на каплата
  • по–добра аеродинамика.

Разбира се, че на пазара се предлагат и специални други модели велосипедни спици изработени от друг материал като напр. алуминиум, алуминиеви специ, които в зависимост от производителя, се различават в зависимост от формата, в която са изработени и предлагат.
ВНИМАНИЕ:
В случай на счупване, скъсване на спицата тази трябва да бъде заменена с нова спица от СЪЩАТА марка и продуктов клас!
, при това защото всяка капла си има специфичен свои набор от спици и дължината на спиците в тях е еднаква.

Велосипедна спица

Специфика на велосипедната спица

Спецификата на класическата велосипедна спица е следната. Тя се състои от

  • ❶ главата на спицата, над която спицата се монтира в главината.
  • ❷ средна част на спицата,
  • ❸ и винта, който над нипела дава връзката към шината.

Главата на на някои велосипедни спици може да се извива под ъгъл до 90°, това се нарича Straigt Pull.
Точно какъв тип велосипедни спици ще използваш и монтираш на велосипеда си, зависи преди всичко от главината.
Тази или е пригодена да се монтират на нея спици с възможност за Straigt-Pull или да се монтират само класически спици, на които главите им са фабрично завъртяни до 90°.

 
AJAX Loader Icon