Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката
🎁 VOUCHER 10% on EVERYTHING in stock >

Грижа за спортно облекло

Хайбайк – Съвети за грижа за спортно, функционално облекло

Не съществува "магическа рецепта" за грижата за функционално облекло - Някои дрехи могат лесно да бъдат поставени в пералнята, а други трябва да бъдат почистени. Ето защо е важно да се придържате към инструкциите за грижа описани в етикета.

Вземете под внимание инструкциите за пране:
По принцип, при прането на дрехи - независимо от това дали ще става въпрос за функционално облекло или облекло за свободното време, трябва да се спазват инструкциите за грижа, пришити на етикет към всяка дреха, обикновено в областта на шията или в страничния шев.

Най–често срещаните символи за грижа и пране на дрехи:

Waschen bei 30 Grad
Пране при 30 градуса
Waschen bei 30 Grad schonend
Пране при 30 градуса – лека програма
Handwäsche
Ръчно пране
Nicht bleichen
Да НЕ се избелва
Nicht chemisch reinigen
Да НЕ се дава на химическо чистене
Nicht trommeltrocknen
Да НЕ се суши в сушилня
Trommeltrocknen niedrige Temperatur
Сушене в сушилня при ниска температура
Trommeltrocknen normale Temperatur
Сушене в сушилня при нормална температура
Nicht bügeln
Да НЕ се глади
Bügeln niedrige Temperatur
Да се глади на ниска температура
Bügeln mittlere Temperatur
Да се глади на средна температура
Bügeln hohe Temperatur
Да се глади на висока температура

Инструкции за грижа на долно бельо/ спортно бельо:

 • Преди пране обърнете лицевата страна на обратно. Това предпазва материала от износване и протриване по време на пране.
 • Винаги затваряйте цип и велкро закопчалки – така ще попречите да се уловят косми и мръсотия в ципа или лепките, а и дрехата остава и запазва формата си.
 • Използвайте по възможност течни Специални препарати особено за функционално облекло. Tech Wash
 • Избягвайте употребата на омекотители, силикона, който е част от съставките им запушва мембраните и слоевете на функционалното облекло и то предимно от вътрешната му страна.
  Изпран с омекотител продуктът безвъзвратно загубва дишащата си функция!
 • НЕ пълнете пералната машина до горе!
 • Перете в лека програма за пране с малко обороти (30 до 40 °C, вижте символа) и изплакнете достатъчно добре,за да отстраните надужно остатъците от перилния препарат. Продукти с мембрана(като напр. GoreTex; eVent) е необходимо да се центрифугират НО само за много кратко време.
 • След две до четири пранета, импрегнирането трябва да бъде подновено. Виж долу.
 • Ако облеклото се носи често на солен въздух, солените кристали могат да увредят функционалността на облеклото. За да отстраните отложените соли по мембраната, изплакнете дрехата с чиста вода.
 • Използвайте сушилня, ако това е изрично разрешено на етикета за грижа и инструкции.
 • Дрехи изработени от флийс не се гладят, след пране просто ги изтръскайте леко.
 • Блузи и ризи с качество на функционално облекло са бързо съхнещи, поради което НЕ ги сушете в сушилня. Това не само предпазва материала, но и околната среда.

Импрегниране:
Силен дъжд или снеговалеж може да измие импрегнирането на външната тъкан от функционални якета.
Дори ако мембраната на тези якета е напълно водоустойчива, външната тъкан обикновено е снабдена с допълнителен импрегниран слой така че мембраната да не може да се напои с вода. Ако външната тъкан е мокра, дишането на мембраната се нарушава до 80%.
Ето защо е наложително дрехите да се импрегнират периодично. Точното време за повторно импрегниране е дошло тогава, когато водата не се плъзга на капки по горния слой на якето, а образува мокро петно.
Най-лесният начин е допълнително да импрегнирате дрехите след пране - така ще сте сигурни, че функционалното ви облекло е непромукаемо.

За тестване на импрегнацията:
След две пранета напръскайте горния слой на дрехата с вода.
Ако не се образуват капки по повърхността на дрехата трябва да импрегнирате наново, но с препарат за импрегниране НЕ съдържащ силикони.
Препоръчваме импрегниране със спрей. Такива може да закупите при HIBIKE.
ВНИМАНИЕ: много импрегнации изискват активиране чрез нагряване. (например в сушилня, сошуар, гладене с ютия). Моля, обърнете внимание винаги на етикета с инструкции за грижа!

Как да възстановите импрегнацията:
Ако не е посочено друго в етикета с инструкции за грижа и пране, перете и изплаквате дрехите на 40 градуса. Използвайте сушилня. Не използвайте никакви омекотители!
Чрез прането отстранявате замърсяването. Сушенето реактивира импрегнирането на външната тъкан.. Ако водата не се отделя на капки по повърхността на вашата измита и изсушена дреха, импрегнирането се е износело.
Не се притеснявайте: То може да бъде подновено. Препоръчваме повторно импрегниране на дрехата с подходящ Препарат за импрегниране

Общи съвети: Pflegecreme bspw. von Assos

 • Дишащите и вентилационни свойства на функционалното облекло зависи не само от техническите подробности, но и от климатичните условия: Имайте напредвид, че при влажен, топъл въздух и на тектилни продукти изработени от Gore-Tex® & Co НЕ им е възможно да транспортират надежно влагата навън от кожата.
 • На силно замърсеното облекло е логично да му бъде нарушена функционалността, редовното пране увеличава продължителността на живота на тъканите.
  По–добре да перете често, но с малко препарат, отколкото рядко, но като изполвате много количество перилен препарат.

  НО и прекалено честото пране на тъканите също ги уврежда: При нормално ползване водонепромукаеми якета и панталони не трябва да се перат повече от 5 пъти в годината.
  Отделни замърсени места може да се изперат и на ръка.
 • НЕ е повод за рекламация и връщане на облекло когато:
 • - влага е влезнала в областта на шевове по ръбовете,
 • - в циповете,
 • - в областта на джобове;
 • - когато влага влиза от някъде при механично натоварване като напр. използване на раница, седло.

 • За увеличаване и подобряване на комфорта препоръчваме използването на специални Кремове, като крем за седалищни части на марката Assos.
  Тези кремове намалят търкането и не прегряват кожата. Предотвратяват възпаления и са антибактериални. Преди всяко каране на велосипеда нанесете крема върху кожата (без областта на гениталиите). След пране ви препоръчваме да намажете с подходящ препарат подплънката на велоклина. Така си осигурявате гъвкавост, еластичност и дълъг живот на седалната подплънка и нейните антибактериални свойства.


И накрая, съвет срещу лоши миризми:
Ако функционалното бельо, протектори или обувки с времето са зопочнали да намирисват лошо, то най–вероятната причина за това са бактерии.
Една от възможностите да отстраните тези бактерии е да прибавите към перилния препарат дезинфектант, което обаче излиза скъпичко, а и много често наврежда на такънати. Непременно следвайте инструкциите за пране и грижа на производителя.

Нашия съвет:
Сложете дрехата в една найлонова торбичка и я оставате най–малко за 24 часа на дълбоко замръзяване във фризера (най–добре един път преди пране и едни път след пране). Така всички бактерии, които оживяват при пране на 30° градуса умират и лошата миризма изчезва. Това е без гаранция за успех, но практиката показва, че действа и то почти винаги.

 
AJAX Loader Icon