Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката

Фетбайк: Вилки

Намери си пасваща вилка за твоя Фетбайк

Избора на велосипедна вилка за Фетбайк (с която си определяш каква точно да ти е предницата на байка) е доста голям, но общо може да избираш между два вида: Твърда вилка (без амортисьор) или амортисьорна вилка за фетбайк. При избора на вилка за Фетбайк трябва да се вземе под внимание преди всичко нейната конструкция.
Съществуват основно два размера вилки за фетбайк, като в това число НЕ спадат т.н. "Plus-Bike"-вилки.

Вилки с монтажна ширина 135 мм и 150 мм

Вилките за нормалните фетбайкове се предлагат основно в две разновидности, с ширина от 135 мм и с ширина от 150мм. Най–предпочитаната вилка за фетбайк е 135 милиметровата твърда вилка: Тук обаче трябва да се внимава за монтажната височина тъй като съществуват и твърди вилки за фетбайк, които имат същата височина като амортисьорните вилки. Разликата във височината на вилката оказва влияние върху ъгъла на въртене на кормилото (както и върху ъгъла на седалната позиция) и променя хода и “поведението“ на байка. Колкото по–високо, толкова по–мудно и трудно, и то когато рамата не е подходяща за амортисьорна вилка. 135 милиметровите вилки се предлагат както за автомати така и за 15 мм оси.

Предлагат се и вилки с монтажна ширина от 150 мм. Най–известната и предпочитана вилка от тази категория е Rock Shox Bluto, първата вилка за фетбайк, с добра наличност. Също така се предлагат и стоманени или карбонови вилки за фетбайк с напасната височина за амортисьорни вилки напр. (височина от около 450 мм) с 150 мм ширшина и пасваща 15 милиметрова ос. За целогодишните любители на фетбайка подходящи са вместо амортисьорните, твърдите вилки за фетбайк и то с шиширна от 150 мм. Те могат да се карат добре с 29x3 цолови гуми, които пасват безпроблемно отзад, поне при повечето байкове.

Offset вилки и вилки за Plusbike

Важно е също да се знае, че съществуват Вилки с Offset и такива без.
Вилките с “Offset“ са годни за монтаж към истински ескпедиционни байкове, които имат монтирани отпред и отзад 135 милиметрови главини. Съвет: Монтажа/наличието на Offset–а, страничната предавка към главината, което компенсира асиметрията на задното колело, ти позволява да сменяш предното и задното колело. От практична гледна точка това е доста добре, особено ако свободното ти движение сдаде багажа и то някъде по пътя или на трудно трасе и ако караш с предна капла монтирана обаче със зъдна главина. В такъв случай сменяш каплите, преместваш задните венци и продължаваш.

Вилките за Plusbike (пасващи на 29 цолови капли), като напр. Surly Krampus, имат по принцип монтажна ширина от 100 мм. Което в сравнение с истинските вилки за Фатбайк е доста скромно.

Съвет за взимане на решение за покупка на вилка за фетбайк: Който има намерението да използва фетбайка си като пътнически велосипед, трябва да внимава при избора си на вилка и да обърне внимание дали тази разполага с достатъчно място по нея за евентуално монтиране на допълнителнен багажник или Anything Cages. Подобна пасваща конструкция се разпознава по трите винта, разположени едно над друго, подобно като при захващането на велошишетата.

 
AJAX Loader Icon