Изгодна доставка до всяка страна
25 години!
Над 100.000 артикула!
1.000м² магазин в гр. Кронберг
Logo
Доставка до: BG

Вход с парола
Статус на поръчката
🔧   15% voucher: parts & accessories   🔧

Колела СИНГЪЛСПИЙД и ФИКСИ

Фикси велосипеди: Велосипеди с една фиксирана предавка – специално изживяване за велосипедни пуристи

Историята на Фикси велосипедите е история написана всъщност от велосипедни пуристи, които с течение на времето установявят, че понякога по–малкото е повече.
Началото на вело–движението на пуристите каращи Фикси велосипеди трябва да се търси в Щатите, предимно в Сан Франциско и Ню Йорк, където подобни велосипеди стават популярни особенно сред средите на доставчиците на куриерски пратки, предвижващи се предимно с колела. Тези стигнали до заключението, че с навлизането на многообразните модерни вело–предавки, повечето видове велосипеди се износвали много по–бързо от подобни модели без предавки. За да си спестят постоянно налагащите им се харчове, като напр. разходи по инспекция и механици, те стигнали до едно просто решение:
Да изчистят минимално колелото от компонентите, създаващи проблеми и разходи.
Ето защо напр. някои куриери започват да ползват в началото пистови модели велосипеди, предназначени всъщност за каране на колудрум, при които няма превключване на скорости, тоест предавката е фиксирана и липсва свободния ход.
Като положителен страничен ефект за вело–куриерите каращи пистови велосипеди (Fixed Gear Bikes) се утвърдил и факта, че тези си спестявали най–бързо износващите се компоненти, а именно спирачките и тяхната скъпа поддръжка. Колелото с фиксирана предавка е доста маневрено, то може да се задържи неподвижно, тоест да се спре и без нормалните "спирачки". Ето с кои си предимства и поради какви причини пистовите велосипеди бързо навлизат и в градското колоездене и започват да изместват стандартните градски велосипеди. И ето как вече визията на вело–куриера, качен на фикси колело, с куриерска чанта през рамо и с ръчна радиостанция, става ежедневие в по–големите градове.
Заразени от имиджа на безграничната велосипедна свобода, гарантирана от този вид куриерски велосипеди, все повече любители на велоспорта и спортисти започват да предпочитат изчистените, пуристични, фиксирани велосипеди, което заражда производството на днешните Фиксита. Визията на фиксито е изключително изчистена а карането му е просто преживяване.

Кои са разликите между сингълспийд велосипедите и Фикси–велосипедите?

А къде са разликите? Понятието "сингълспийд" е общо за всички велосипеди с една предавка, често с монтирано свободно движение.
Едно Фикси (или още Track Bike) е колело само с една предавка, на което не е монтирано свободно движение.
Едно фикси безспорно е доста голямо предизвикателство, даже и за доста опитни колоездачи.
На който постоянното въртене на педалите му идва в много, той все пак има възможност да си монтира свободно движение и да се наслаждава въпреки всичко на т.н. сингълспийд велосипед.
Много модели главини, които се монтират на сингълспийд велосипеди разполагат с венчета и от двете страни, едното напр. е фиксирано, а другото е със свободен ход, което позволява и евентуалното монтиране на спирачки.
Така задната капла може да се модифицира по желание.
Информирай се при нас и разгледай нашите предложения за фиксита, пистови велосипеди и сингълспийд велосипеди!

 
AJAX Loader Icon